Door mediteren stop je met denken (Mindfulness misverstand #7)
Sinds 2007 heeft mindfulness een speciaal plekje gekregen in mijn leven. Het is een manier om bewuster in het leven te staan. Toch bestaan er heel wat misverstanden rond Mindfulness en die wil ik graag verduidelijken in de reeks “de 10 grootste mindfulness misverstanden“.
Deze week heb ik het graag over dit misverstand:
Misverstand #7: Door mediteren stop je met denken
Meditatie is de meest belangrijke beoefening in Mindfulness. Het woord is een beetje slecht gekozen, want het heeft nogal een bijklank gekregen. Vaak denken mensen dat meditatie iets zweverigs is, dat het wegdromen is of in trance geraken. Niets is minder waar, het betekent net “oplettendheid” of “aandachtige geest”.
Het is net de bedoeling dat je heel erg aandachtig bent voor wat er nu is. Dat kunnen geluiden zijn, gedachten, bepaalde emoties of op een bepaalde plaats in je lichaam spanning of pijn. Dat benoemen en terugkomen naar het meditatieobject (bv je adem) is de aandachtstraining of maw de meditatie.
Je gedachten stoppen helemaal niet. In een meditatie komen deze gedachten misschien wel 500 keer terug. De beoefening bestaat er net in om dit waar te nemen, om je bewust te worden dat je denkt en terug te keren naar je adem (als dat jouw meditatieobject is).
Iedere meditatie is anders, er dient zich altijd weer iets anders aan. Er bestaat ook geen goede of slechte meditatie, want dat is een oordeel en een oordeel is een gedacht. Je bewust worden van dergelijke patronen, is deel van de beoefening van meditatie.
Lees meer over misverstand 8: Mindfulness is uren zitten in een speciale houding
Comments
Het vooral een kwestie van niet deel te nemen aan de gedachten maar eerder een observator te zijn. Het is enorm moeilijk in het begin, gelukkig word alles makkelijker hoe meer je het doet.
Merci voor jouw reactie. Jouw blog is erg leuk om te lezen Timmy. Ik volg ze vanaf nu!