Dankzij Mindfulness geen plannen en doelen meer (Mindfulness misverstand #3)
Sinds 2007 heeft mindfulness een speciaal plekje gekregen in mijn leven. Het is een manier om bewuster in het leven te staan. Toch bestaan er heel wat misverstanden rond Mindfulness en die wil ik graag verduidelijken in de reeks “de 10 grootste mindfulness misverstanden“.
Deze week heb ik het graag over dit misverstand:
Dankzij Mindfulness geen plannen en doelen meer
Tot deze zomer zat ik met een vrij grote verwarring. Ik kon maar niet begrijpen hoe je enerzijds in het hier en nu kon leven, en anderzijds toch ambitieus kunt zijn en dit verwoorden in doelen. Ik las dat je je verlangen moet observeren, eerder dan ze impulsief te willen bevredigen.
Mag ik dan geen doelen meer ambiëren als ik mindful wil leven?
Met deze vraag trok ik deze zomer naar David Dewulf, pionier op het vlak van mindfulness in België en auteur van een hele reeks boeken. Het was een leuk gesprekje. Hij was ook erg open en vertelde me dat hij zelf iemand is die heel vaak plannen maakt in de toekomst.
Wat ik vooral meeneem uit dat gesprek is dat je door dagelijks te mediteren veel dichter komt bij je ware zelf. Je leert je automatische piloot veel beter te begrijpen. In mijn persoonlijke situatie is het maken van plannen in de toekomst veelal een vlucht van het hier en nu. Via meditatie is het voor mij mogelijk te verkennen wanneer mijn automatische piloot aan het werk is (maken van plannen als vlucht van het hier en nu) of wanneer ik echte plannen maak (plannen die nodig zijn om mijn levenspad te bewandelen).
Dus bij een mindful leven hoort uiteraard ook het maken van plannen, het uitstippelen van jouw pad, alleen maak je je plannen op een veel bewustere manier en niet op impulsieve wijze gedreven door je automatische piloot.
Lees meer over misverstand 4: Mindfulness is voor en door Boeddhisten
Comments
Goed om misverstanden rondom mindfulness aan te pakken! Mindfulness is al minder vatbaar voor misverstanden dan yoga of boeddhisme, waar veel oostese cultuur mee verwoven is, maar het blijft voor veel mensen ongrijpbaar of zelfs ‘zweverig’. Terwijl het zo aards is als het maar kan.