Kun jij actief luisteren?
Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Conflicten tussen mensen hebben volgens mij heel vaak te maken met “niet begrepen worden”. Ze zitten op een andere golflengte, ze praten naast elkaar. Het vreemde is dat iedereen weet dat “niet luisteren naar elkaar” een grote boosdoener is van conflicten, en toch….
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we een oprechte poging doen om eerst te luisteren naar de ander, proberen om het standpunt te begrijpen van de ander, het gesprek op een betere manier kan verlopen. De ander zal ook met veel meer aandacht luisteren naar wat jij te zeggen hebt. Dus, zoals Stephen Covey het ook zei: “Eerst begrijpen, dan begrepen worden”.
Uiteraard is dit een super moeilijke opdracht!
Actief luisteren is niet alleen horen wat de ander zegt, maar het ook begrijpen. Er bestaan verschillende technieken om de ander te laten weten dat je luistert en om te controleren of je begrepen hebt wat de ander wou zeggen.
Hoe actief luisteren?
Er bestaan verschillende technieken, ik beschrijf er hier enkele:
Parafraseren
door kort in je eigen woorden te vertellen wat je gehoord hebt.
Samenvatten
door een groot stuk van het verhaal samen te vatten in enkele zinnen.
Kleine aanmoedigingen
Door te knikken met je hoofd of uhum-geluiden te maken moedig je de ander aan om verder te praten.
Stiltes
Door een stilte te laten, geef je de ander de kans om na te denken of om verder te vertellen. Stiltes worden vaak als heel moeilijk ervaren, een beetje onwennig. Toch is dit zeer doeltreffend!
Met je oren zie je meer
Met die gevatte slogan riep “Boodschap Zonder Naam” op tot meer actief luisteren.
Comments
Het is een goede verzameling tips.
Maar ik zou het ook willen hebben over het onderliggende vraagstuk: namelijk
Wat is er voor jou moeilijk aan luisteren? Gaan je eigen gedachten gelijk aan de haal met het verhaal van de ander? Voel je je onmiddellijk schuldig of ga je meteen een oplossing voor de ander bedenken? Heb je geen zin om aandacht te geven, omdat je eigenlijk zelf aandacht wilt?
Kortom: achterhaal eens wat je eigenlijk probeert te bereiken door NIET te luisteren!
Misschien is het een stuk rustiger als je eerst besluit om het verhaal van de ander ook echt bij de ander te laten: jij hoeft er niets mee, behalve er aandacht voor hebben.