Last van teveel keuze?
Herken je jezelf?
Je hebt een nieuwe broek nodig, dus ga je naar de winkel. In de winkel is er een overvloed aan keuze, dus je begint verschillende broeken te passen. Er zitten er zeker wel een aantal tussen die je goed staan, maar je vraagt je af of er in die andere winkel geen betere broeken zouden zijn. Dus, je hangt alles terug en je stapt naar de volgende winkel. Een uur later bedenk je dat je nog steeds geen broek hebt gekocht. Welke broek in welke winkel moet je nu kopen. Je kan niet kiezen…
Dit voorbeeld gaat over een broek. Maar hoeveel keuzes maken wij niet op een dag?
In het grootwarenhuis vind je: 285 soorten koekjes, 175 sauzen, 40 soorten tandpasta, 230 soorten soep, …
Paradox van Keuzes
De Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz beschrijft in het boek De paradox van keuzes hoe de overvloed aan keuzes een last kan worden.
Alledaagse beslissingen zijn in toenemende mate complex geworden door de overweldigende overvloed aan keuzes. In het boek leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat je die keuzes niet meer als belastend ervaart. Het boek leert je sneller keuzes te maken en sneller tevreden te zijn, zodat je meer tijd overhoudt voor dingen die je écht belangrijk vindt.
In zijn boek beschrijft Schwartz hoe je kunt werken aan dit ongenoegen:
- Leer kiezen
- Kies niet te kieskeurig
- Meer tevredenheidsstreven en minder maximaliseren
- Denk aan wat kiezen je kost
- Zorg dat je beslissingen niet kunt terugdraaien
- Oefen dankbaarheid
- Verminder spijt
- Anticipeer op gewenning
- Hou je verwachtingen onder controle
- Beperk sociale vergelijking
- Leer te leven met verplichtingen
Uit het boek onthoud ik vooral dat je kunt groeien in het leren kiezen, leren besluiten welke keuzes in je leven werkelijk belangrijk zijn. In die keuzes kun je dan tijd en energie steken. Alle minder belangrijke dingen laat je dan ook schieten. Door de opties te beperken, hoef je minder te kiezen en voel je je beter.
Ook anticiperen op gewenning lijkt me een zeer bruikbare tip. Schwartz beschrijft dat je gewenning niet kunt voorkomen. Als je een nieuwe wagen gekocht hebt, heb je 2 maanden later niet meer hetzelfde gevoel dan het gevoel van de eerste uren met de nieuwe wagen. Af en toe eens stilstaan bij het feit dat wat je hebt niet zo evident is, kan hierbij helpen.
In het volgende filmpje, zie je Barry Schwartz aan het werk over zijn boek.