Communiceren kun je leren

Op een konijn

Bij Noordwijk zwom een nat konijn
temidden van een school tonijn,
‘Tja’, sprak het beest, dat tomt er van
als men de ta niet zeggen tan’.

Vandaag is het gedichtendag, dus leek het me leuk om dit artikeltje te beginnen met een mooi, speels gedichtje (en een doordenkertje) van Kees Stip.

Communiceren kun je leren…

Veel misverstanden, conflicten, ruzies, meningsverschillen, etc… hebben te maken met een “storing” of “ruis” in de communicatie en kunnen dus vermeden worden. Zo’n storing kan te maken hebben met de boodschapper, de ontvanger of de context.

Inzicht krijgen in hoe communicatie werkt, hoe je op een betere manier communiceert, zorgt ervoor dat de communicatie veel beter kan verlopen en dat je je doelen bereikt.

Volgende week start ik in het VSPW, de hoge school waar ik lesgeef, terug met een nieuwe groep. Acht halve dagen gaan we ons onderdompelen in de kunst van het communiceren. Ik kijk er enorm naar uit!

20 tips om succesvol te communiceren

Ik heb een documentje gemaakt met 20 tips om succesvol te communiceren. Voor alle duidelijkheid, dit is niet de cursus communicatie die ik ga doceren.
Wel vertel ik je in een 4-tal pagina’s:

  • hoe communicatie werkt
  • 10 tips om beter begrepen te worden
  • 10 tips om beter te begrijpen.

Voel je vrij om het te downloaden via deze link en feedback te geven: Succesvol Communiceren. Of klik op de afbeelding in het zijmenu rechts.

Belangrijke mensen laten op zich wachten…

Normaal gezien zou ons kindje deze week geboren worden, maar de gynaecologe liet eergisteren verstaan dat het nog wel even zal duren. Later dan 10 februari zal het wellicht niet worden. Vrienden raden ons middeltjes aan zoals verse ananas, springen, trappen doen, wandelen, … Bedankt voor alle “huis, keuken en tuin tips”. Wij houden het bij rustig afwachten… SPANNEND!

Reacties

  1. zegt

    Duidelijk stuk, ik verzand maar al te vaak in het erbij halen van nutteloze bijzaken en het denken voor anderen, omdat ik blijkbaar incalculeer dat m’n boodschap niet begrepen wordt.
    Alles valt of staat met het feit dat je elkaar ook echt verstaat, ik werk met Vlamingen en Nederlanders op een forum en daar gaan sommige dingen toch weleens de mist in doordat woorden onbedoeld anders overkomen omdat ze in ons beider taal een andere betekenis hebben gekregen.

Trackbacks

Ik ben benieuwd naar jouw reactie