De juiste beslissing? Vijf methodes die je helpen
Een “Life event” (belangrijke gebeurtenis in je leven zoals sterfgeval, geboorte, trouwen, ziekte, …) maakt dat je soms heel snel een belangrijke beslissing kunt nemen. Het is dan alsof je het met heel je lijf weet en voelt wat de juiste beslissing is.
Gelukkig zijn die “life events” maar beperkt in aantal, want er gaat natuurlijk erg veel stress mee gepaard.
Hier komen 5 methodes, manieren om zonder zo'n life event een juiste beslissing te nemen:
1. De “6 stoelen beslissingsmethode”
De “6 stoelen beslissingsmethode” is een manier om op een leuke, creatieve en snelle manier jouw gefundeerde beslissing te nemen. Het is gebaseerd op de 6 denkhoeden van Di Bono.
Wat heb je nodig:
- 6 stoelen
- 6 A4 blz
- 6 stiften: grijs, rood, zwart, geel, groen, blauw
Werkwijze: Je zet 6 stoelen willekeurig in de ruimte. Op de stoelen leg je een blad en een stift (verschillende kleuren: grijs, rood, zwart, geel, groen en blauw). De bedoeling is om straks plaats te nemen op een stoel (in de juiste volgorde) en een bepaalde vraag te beantwoorden. Je verplaatsen in de ruimte en op een andere stoel gaan zitten geeft dikwijls een hele andere kijk op de zaak. Neem ook telkens minstens 5 minuten de tijd om de vraag te beantwoorden. Je tijd nemen en het misschien soms even niet weten is prima. Misschien komt het na enkele minuten wel, maar neem je tijd.
- Stoel 1 "De grijze stift": Schrijf hier alle kale feiten en cijfers op, dus tracht zo objectief mogelijk te zijn
- Stoel 2 "De rode stift": Schrijf hier op wat jouw gevoel en intuïtie je ingeeft. Hier mag je dus heel erg subjectief zijn.
- Stoel 3 "De zwarte stift": Schrijf nu op vanuit de worst case scenario. Je mag advocaat van de duivel zijn en het even heel erg negatief zien.
- Stoel 4 "De gele stift": Bekijk het op deze stoel eens heel erg positief. Wat zijn alle voordelen die je kunt bedenken?
- Stoel 5 "De groene stift": Op deze stoel mag je even lekker freewheelen in je manier van denken. Neem hier gerust even de tijd voor. De creativiteit komt meestal wanneer je al de rest kunt loslaten (bv de gedachte loslaten dat je niet creatief bent ;-) )
- Stoel 6 "De blauwe stift": Op deze stoel ga je reflecteren over het geheel, het proces. Hoe was het om dit te doen? Wat blijft je bij en vooral: welke beslissing ga je op basis van alle gegevens nemen?
2. Neem afstand, laat het probleem even los
Soms zijn we zo gefixeerd op het probleem dat het ons niet meer loslaat. We denken steeds in dezelfde vicieuze cirkels en we doen ook steeds hetzelfde. Het kan dan helpen om eens iets totaal anders te gaan doen. Je merkt dat mensen vaak tijdens een vakantie wel tot een beslissing kunnen nemen. Wel zo werkt ook deze methodiek. Neem afstand van het probleem, laat het even los door iets anders te gaan doen. En telkens wanneer je denkt aan het probleem, merkt het op, wees vriendelijk voor jezelf en zeg tegen jezelf: “nu niet”, en ga verder waarmee je bezig was.
3. De “ikzelf als 90-jarige test”
Dit is een leuke tip van Daniel Pink, auteur van oa “Drive” en “A Whole New Mind”. In deze methodiek bekijk ik mezelf als een 90-jarige en beeld me in welke raad de 90-jarige versie van mezelf mij zou geven. In de meeste situaties zegt "de oudere versie van mezelf": ga er gewoon voor en neem een risico!
4. Volg je buikgevoel
Twijfel je al een tijdje? Kom je steeds op hetzelfde buikgevoel maar is het je verstand dat tegenwerking biedt? Met je verstand is het niet altijd te vatten wat er op je af komt. Ap Dijksterhuis, psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, stelt dat onbewuste beslissingen vaak de beste zijn. Hij is voorstander van het intuïtieve denken. Ergens een nachtje over slapen bij het nemen van een beslissing is dus vaak echt aangewezen. Volg je buikgevoel, raap alle moed bij elkaar en ga ervoor!
5. Vind een coach of therapeut
Iets wat ikzelf al jaren doe is regelmatig een coach én psychotherapeut opzoeken. Het is voor mij een hele bevrijding om mijn verhaal te kunnen doen aan iemand die voor mij een spiegel voorhoudt. Iemand die in alle vertrouwen luistert en die me helpt de juiste beslissingen te nemen. Zelf heb ik intussen geleerd dat ik iemand ben met veel zorg voor anderen, die graag over dingen nadenkt en heel veel inspiratie heeft. Maar mijn valkuilen zijn dat ik soms te veel rekening houdt met anderen in het nemen van beslissingen of dat ik zaken uitstel of me verlies in alle alternatieven. Ik neem dus best actie als ik twijfel. Voor iedereen is dat uiteraard anders, want iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid met kwaliteiten en valkuilen. Een coach of psychotherapeut helpt je hierbij.
Wat is jouw favoriete manier om tot een beslissing te komen?
Welke grote beslissing heb jij genomen?
Geef jouw reactie:
Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.
Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips.
Tips als deze in je mailbox?
Ik deel mijn inzichten graag met jou. Ontvang de Coach Jan Magazine.
Spreekt dit jou aan?
Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.
26 berichten
Laat een reactie achter