START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Word minimalist en geniet van meer vrijheid en minder stress

"Weg wat teveel is, geen stress aan mijn lijf”. Minimalisme heeft mij altijd al aangesproken. Intussen weet ik dat het geluk niet schuilt in “hebben”, maar eerder in “zijn”. En toch ervaar ik het als een bijzonder obstakel om “te minderen”, te consuminderen. Alsof ik een ingebouwde angst heb om afscheid te nemen van wat ik ken en heb. Al ontelbare pogingen heb ik achter de rug om het met wat minder te doen: minder werken, minder gadgets, minder rommel, minder internet, minder eten, minder uitstellen, minder…

In dit artikel vertel ik je alles wat ik weet over minimalisme. Nu nog doen!

Zo word je minimalist

Wat is minimalisme?

In een woordenboek zul je al snel uitkomen bij deze definitie: Minimalisme is het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken.

Een zeer minimalistische definitie, maar wel helemaal juist. Less is more, of hoe je dankzij "minder" net meer kunt bereiken.

Zelf zou ik minimalisme omschrijven als: "Minimalisme is een manier van leven, waarbij je het overtollige in je leven verwijdert zodat je je kan richten op jouw essentie. Dankzij dit proces krijg je meer vrijheid, meer tijd en vooral een sprankelend en betekenisvol leven. "

Waarom is minimalisme zo moeilijk?

Minimalisme gaat in tegen onze eigen natuur. In onze evolutie als mens, hebben we eeuwen geleefd vanuit schaarste. Eten verzamelen of andere spullen, was dan ook erg belangrijk om te overleven.

Nu weten we dat "veel hebben" ons duidelijk niet gelukkig maakt, vaak integendeel. Maar onze psyche staat in de weg. De neiging om “te kort te hebben” wint vaak van opruimen, ontspullen, focussen, minderen, etc...

Bovendien is kopen voor veel mensen een vorm van drugs. De endorfines die vrijkomen, zijn heerlijk. Toch voor even. Na een korte tijd zijn de endorfines weg en is het "nieuwe" er vaak ook van weg.

Kijk maar naar je eigen beleven rond materialisme.

Wat zijn de voordelen van minimalisme?

Als je aan een minimalist vraagt wat de voordelen zijn, dan krijg je al snel deze antwoorden:
  • minder rompslomp en spullen rond je
  • rust in je hoofd
  • meer "contentement", meer blijheid
  • minder uitgeven, meer overhouden
Jeanine Schreurs heeft onderzocht wat de positieve en negatieve ervaringen van “leven met minder” zijn. Dit deed ze bij de Universiteit van Maastricht en heeft geleid tot het proefschrift Living with Less: Prospects for Sustainability

Over de positieve ervaringen die minimalisten ervaren, schrijft ze:
  1. Uitdaging: rondkomen met minder, je uitgaven aanpassen aan de nieuwe financiële standaard wordt gezien als een competitie-element.
  2. Budgetteren: het maken van een financiële planning en slagen in het opvolgen van dit plan
  3. Financieel effect: het rondkomen met minder, besparen, minder schulden, mogelijkheid om speciale aankopen te kunnen doen
  4. Persoonlijke groei en ontwikkeling: leven met minder blijkt ook een enorm leerrijke ervaring, de ontdekking van nieuwe kanten van zichzelf zoals groene vingers, een geboren doe het zelver, nieuwe hobby’s, tijd om te lezen, …
  5. Psychisch/emotionele effect: toename van zelfvertrouwen, persoonlijke trots, onafhankelijkheid en autonomie, toegenomen zelfkennis en versterking van de persoonlijkheid
  6. Post-materialisme: het loskomen van materialisme en de onthechting van materiële zaken
  7. Sociaal effect: de sociale banden met familie en vrienden worden versterkt
  8. Kwaliteit van leven: meer rust, minder stress, avontuurlijk en creatief leven, betere lichamelijke conditie als gevolg van beter voedsel en meer beweging
Ben ik een minimalist?

In mijn hoofd ben ik een minimalist pur sang. Maar mijn gedrag zegt vaak totaal het tegenovergestelde. Ik denk er vaak over na om te ontspullen, maar zodra de gedachte verdwenen is... heb ik tegelijkertijd iets nieuws gekocht. Niet echt consequent dus. En daarom wil ik er ook iets aan doen. Ik spreek vandaag de intentie uit om wat meer te gaan minderen :-)

Zo start je met minimalisme

In dit stukje geef ik jou alvast enkele richtlijnen (die ik zelf ook volg) om minimalist te worden.

1. Bouw ruimte in je leven om te reflecteren over jouw essentie.

Het start met een beslissing, een keuze om minimalist te worden. En vooral door hiervoor tijd te nemen. Weten welke toekomst je wil en wat jouw essentie is. Welke dromen wil jij nog waarmaken? Hoe ziet jouw levenskompas eruit? Hoe bouw je diepgang en betekenis in je leven? Het zijn allemaal pertinente vragen, die belangrijk zijn voor duidelijkheid en focus in je leven. Zo zeg je ook duidelijker NEE tegen rompslomp in je leven en (eindelijk) JA voor jezelf.

2. Beslis welke spullen je gelukkig maken en verwijder de rest.

Opruimen klinkt saai, maar voelt heerlijk. We kennen dat allemaal: de drempel om te poetsen... maar als je klaar bent kan dat een heerlijk gevoel geven. Wel, zo is dat ook met ontspullen, weggeven, opruimen en kiezen.

Maak dagelijks een kwartiertje tijd om een lade, of een hoekje in de kamer op te ruimen. Vaak hebben we de neiging om het direct helemaal goed te willen of klaar te hebben. Zo werkt het duidelijk niet als je veel te veel hebt. Vele kleine beetjes maken uiteindelijk een groot werk. Dus, stap voor stap en op een leuke manier!

PyraminderDe piraminder is een leuke voorstelling van het Netwerk Bewust Verbruiken die iets vertelt over hoe je bewuster kunt omgaan met je spullen.

Gebruik in de eerste plaats wat je hebt. Hoe minder spullen je hebt, hoe beter je ook weet wat je hebt. Vervolgens is delen of ruilen een fantastische manier, waarom moet elk gezin een grasmaaier kopen of een haagschaar? Bovendien sta je op die manier veel meer in verbinding met anderen. Kun je het niet vinden bij vrienden, ga dan eens op de tweedehandsmarkt kijken ... wellicht vind je daar wat je zoekt. Is dat niet het geval, of is het iets wat je niet tweedehands kan/wil kopen ... maak het dan zelf. En indien echt nodig... koop het.

3. Herhaal dit proces en zet het in je agenda

Minimalisme is een continu proces en een levenswijze ... en dat vraag om onderhoud. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig een frisse start neemt als minimalist. Weet dat hervallen in het consumeren er gewoon bijhoort, tenzij je al een doorwinterde minimalist bent.

Boeiende boeken over minimalisme (uiteraard in de bibliotheek)

The life-changing magic of tidying up



Opgeruimd! is de Nederlandse titel voor het vertaalde werk van Marie Kondo. Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen!

De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van drie maanden is haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen.

Lezen? The life-changing magic of tidying up

Nooit meer te druk



Nooit meer te druk van Tony Crabbe is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Wat Marie Kondo doet voor je huis, doet Tony Crabbe voor je hoofd en je leven.

Onze inbox en to-dolijst puilen uit, veel mensen verwachten iets van ons en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. Maar Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht voor wat je doet.

Lezen? Nooit meer te druk

Vraag: Klaar voor een leven met meer vrijheid en minder spullen? Start vandaag met mij mee met minimalistische levensstijl. Ik lees graag jouw intenties of ervaringen bij de reacties.

Geef jouw reactie:

6 berichten

Lodi Planting
 

Goed artikel Jan! Ik leef letterlijk uit een rugzak, heb geen huis en heb slechts een aantal spullen opgeslagen op een ruimte van 1 x 1,5x 3 meter. Is dit te extreem? :) http://lodiplanting.com/ik-leef-uit-een-rugzak-is-dit-het-toppunt-van-minimalisme/
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Lodi, zeker niet extreem :-). Geniet van deze fase in je leven. Klinkt super leuk!!
Lees verder
Lees minder
Lodi Planting
 

Het is wat je schrijft: deze fase in het leven! Dit zie ik mezelf niet heel mijn leven doen! ;-)
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Voor alles een juiste plek en een juist moment :-)
Lees verder
Lees minder
Catja Cappon
 

Goed artikel. Ik probeer al een aantal jaar te minimaliseren. Met het doel meer vanuit mijn essentie te leven en me meer bezig te houden met de zaken die ik essentieel vind. Dat pas ik ook toe in mijn werk als tekstschrijver. Ik merk dat ik goed ben in leven met weinig spullen en op een klein oppervlak (30 m4). Maar wegdoen v kleding, papieren notities en uitgescheurde of geprinte artikelen vind ik dan weer erg moeilijk. Een levenslijn is wel dat ik altijd meer waarde heb gehecht aan levenskwaliteit (bv persoonlijke groei, reizen en verbinding met mensen) dan aan materialisme. Succes allen :-)
Lees verder
Lees minder
wim
 

Enerzijds zeg je om iedere dag een kwartiertje te nemen om iets aan te pakken (stap voor stap dus) en anderzijds maak je publiciteit voor Marie Kondo die toch wel heel duidelijk afstand neemt van die methode. zij pleit om direct een sector helemaal te doen: bijv. verzamel al je kleren en hou daarvan over wat je echt gelukkig maakt. zij heeft de ervaring dat de 'stap voor stap-methode' niet werkt. ik wou dat even delen met de mensen die dit lezen. hartelijk dank voor uw artikel.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.