Uitstelgedrag? Hierdoor hebben we er last van
Wist je dat 20% van alle mensen last hebben van chronisch uitstelgedrag? En dat het niet alleen slecht is voor je werk, maar ook voor je gezondheid? In dit artikel verdiepen we ons even in de redenen waarom we uitstellen.
Je herkent het zeker en vast. Je weet wat belangrijk is om te doen, maar je komt er gewoon niet toe. En je kunt jezelf wel voor het hoofd slaan dat je er niet toe komt.
Ik herken het in elk geval wel. Ik worstel bijvoorbeeld met het publiceren van artikels voor deze blog. Het komt er gewoon niet van, ik stel het uit. Het vreemde is dat ik wel graag schrijf, maar toch doe ik het niet. Ik zet het op m’n planning, en stel het uit. Met een chic woord: ik procrastineer: ik stel de dingen uit.
Deze tegenstrijdige ervaring gaf me de kans om het uitstelgedrag bij mezelf verder te onderzoeken. En hoe zou ik het mooier kunnen doen dan door er een artikel over te schrijven voor mijn blog. Ik doe het!
Waarom stellen mensen dingen uit?
Eerst en vooral wil ik benadrukken dat uitstellen niet altijd een probleem is. Soms is het zeer goed om dingen voor je uit te schuiven, omdat ze nog "bedenktijd" nodig hebben. Ideetjes rijpen ook in de tijd. De auteur Frank Partnoy schrijft in z'n boek "wait"dat uitstelgedrag het managen is van vertraging.
Heb je toch last van je uitstelgedrag, dan zijn dit enkele oorzaken:
1. Je hebt teveel te doen
Als er heel wat op je bord ligt, dan heb je wellicht te weinig tijd om alles gedaan te krijgen. Iedereen heeft slechts 24 uur in een dag en daar kun je niets aan veranderen. Vaak krijgt dat wat het luidst roept of het laatst binnenkomt je aandacht (jouw baas, email, telefoon, sociale media, …). Het probleem is dat wat echt belangrijk op zo’n manier niet aangepakt wordt. En vaak vormt dit de ideale basis om uit te stellen. Je hebt gewoon teveel te doen.
2. Je het weinig of geen intrinsieke motivatie
Er ligt een taak klaar, maar je kunt er totaal geen motivatie voor opbrengen. Je hebt nood aan duidelijkheid over de “waarom” van deze taak. Als je je niet kunt verbinden met de reden, de waarom, dan is het voor veel mensen ook moeilijk om motivatie te ontwikkelen om iets te doen. Een artikel schrijven kan voor mij echt lastig zijn (ook al doe ik het graag). Maar als ik me kan verbinden met “waarom” ik artikels schrijf, dan lukt het me wel om het te doen.
3. Je raakt verlamt door je perfectionisme
Je begint wel volle moed aan je taak, maar het afwerken lukt maar niet. Je ziet wat er zoveel beter kan aan dat wat je aan het doen bent, en dat verlamt je. Als ik een artikel schrijf, dan heb ik vaak de idee dat het nog zoveel beter kan. Daarom beperk ik mezelf nu in de tijd
4. Je bent eerder een denken dan een doener
Mensen bestaan in alle soorten, maten en gewichten. En bepaalde mensen hebben het talent om vooral te doen (zonder denken of voelen), anderen die denken vooral, sommige voelen … en zo kun je geel wat combinaties bedenken. Een denker is veel vatbaarder voor uitstelgedrag dan doeners. Ben je een denker, dan is het voor jouw een uitdaging om impulsiever dingen te gaan doen (zonder al te veel te denken).
5. Je hebt te weinig energie
Juist eten, slapen, bewegen is van cruciaal belang voor een goede en gezonde energie. Te weinig slaap, te veel koolhydraten en suikers eten, te weinig bewegen… het zijn allemaal oorzaken van moeheid. Wie te weinig energie heeft, zal meer kans hebben om dingen uit te stellen en op de lange baan te schuiven.
6. Je hebt geen planning of je houdt je er niet aan
Als je geen helder zicht hebt op je todo’s op korte termijn en je doelen op langere termijn, dan leef en werk je momenteel zonder planning. Prima, dat kan. Veel mensen doen het en leven het leven op het ritme zoals het komt. Maar, soms is dit ook een reden waarom we uitstellen. In dat geval is het interessant om te onderzoeken of het toch niet beter is om een agenda aan te schaffen of met een todo-lijst te beginnen.
7. Je weet niet hoe eraan te beginnen, wat de eerste stap is
Soms is de taak te moeilijk of weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen. Het heeft bijvoorbeeld ontzettend lang geduurd voordat mijn huis geschilderd was. Een belangrijke reden voor m’n uitstelgedrag was dat ik niet wist hoe ik eraan moest beginnen, welke verf ik nodig had, hoe je de hoekjes proper kon verven, etc… Een eerste stap was voor mij zicht krijgen op alle todo’s… en vanaf dan ging het vanzelf.
Lees ook: 7 manieren om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen.
Geef jouw reactie:
Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.
Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips.
Tips als deze in je mailbox?
Ik deel mijn inzichten graag met jou. Ontvang de Coach Jan Magazine.
Spreekt dit jou aan?
Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.
12 berichten
Laat een reactie achter