Zo word je financieel gezond en bereik je financiële vrijheid
We kopen massaal dingen met geld dat we niet hebben, om een leegte te vullen die nooit zal gevuld worden. Dat is althans mijn vaststelling en overtuiging. Wil je nooit nog geldzorgen of schulden? Dan is het tijd voor een radicale ommekeer!
In dit artikel help ik je alvast op weg met 8 stappen om financieel gezond te worden en te streven naar financieel vrijheid.
Schulden
De banken hebben een zeer winstgevend product ontwikkeld voor iedereen die geen geld heeft en toch iets "nodig" heeft: kopen op krediet. Wist je dat dit product mee aan de basis lag van de grote bankencrisis in 2008? We kopen massaal dingen met geld dat we niet hebben, om een leegte te vullen die nooit zal gevuld worden.
Ook ik heb lange tijd op krediet gekocht. Op mijn hoogtepunt (of eerder dieptepunt) had ik twee autoleningen (voor twee auto's), een mastercard, rekeningen die in het rood konden en stonden, een budgetline en nog wat leningen bij familieleden. Lang heb ik gedacht dat er een moment zou aankomen dat alles afbetaald zou zijn. Maar het vreemde was dat dit moment er niet kwam... Jaren bleef ik met onafbetaalde spullen zitten.
Hoe is jouw relatie met geld?
Iedereen heeft bewuste en onbewuste overtuigingen als het over geld gaat. Misschien herken jij jouw overtuiging wel:
- geld, daarover praat je niet
- geld moet rollen
- geld is niet belangrijk
- wie rijk is wordt rijker, wie arm is wordt armer
- geld maakt niet gelukkig
De overtuigingen die we hebben, zullen ook een effect hebben op hoe we omgaan met geld. Zelfzorg betekent dat je ook goed voor je portefeuille zorgt. Sommige mensen verdienen weinig en hebben problemen om meer te verdienen. Anderen verdienen veel geld en hebben moeite om het in hun portefeuille te houden. Hoe is jouw relatie tot geld? Hoe gingen jouw ouders om met geld?
Hoeveel geld maakt gelukkig?
Geld maakt wel degelijk gelukkig. Elke euro meer op je rekening, maakt je ook meer gelukkig. Tot je de bovengrens van 58.000 euro hebt bereikt. Elke som boven die 58.000 euro zal niet langer bijdragen tot meer geluk. Die conclusie trekken Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University in het blad van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen.
Streven naar financiële vrijheid?
Je hoeft helemaal geen miljonair te zijn om ook financieel vrij te zijn. Als je geen schulden hebt, voldoende geld hebt om je rekeningen te betalen en je doelen te realiseren… dan ben je volgens mij financieel vrij.
Kredieten kosten geld.... VEEL geld
Kredieten kosten een bomvol geld. Voor die budgetrekening kon ik tot 6.000 euro "lenen", waarbij ik minstens 6% moest terugbetalen per maand. Dat zou voor de eerste maand dus 360 euro terug te betalen zijn, met een interest van 12,50 % met andere woorden 45 euro. Aan dit tempo zou het mij 4,5 jaar duren eer dit helemaal afbetaald is en zou het mij bijna 900 euro kosten. Dat is bijna 1/6e van de totale som. Hiervan worden de banken uiteraard zeer blij.
Sneeuwbaleffect
Het grote probleem met kredieten is dat ze je bijna dwingen om je verder en verder in de schulden te werken. Ze geven je een vals gevoel van "ik kan kopen wat ik wil" en van "rijkdom”. Het ene is nog niet afbetaald, maar je zou zo graag dat andere al willen. Dus je gaat een nieuwe lening aan, want het kan.
Kopen omwille van de leegte
Ik stel vast dat dingen kopen heel vaak een middel is om een gevoel van leegte te vullen. Naar iets verlangen en het dan vervolgens kopen, geeft een goed gevoel. Ook bij mij werkt dat zo. Alleen ebt dat gevoel heel vaak snel weg... en komt er een wrang gevoel in de plaats.
Stel je eens voor...
Stel je voor dat jouw financiën helemaal op orde staan. Dat je geen schulden hebt en dat je alles kunt kopen wat je maar wil... maar daar eigenlijk niet zoveel behoefte aan hebt. Hoe zou dat zijn?
8 eenvoudige stappen voor wie financieel gezond wil worden en streeft naar financieel vrijheid
- Maak eerst en vooral een gezinsbudget voor een heel jaar (maandelijkse en jaarlijkse in- en uitgaven). En onderzoek wat jij maandelijks kunt reserveren om je schulden af te betalen.
- Breng in kaart wat al jouw kortlopende kredieten zijn. Voorbeelden hiervan zijn: rekeningen in het rood, budgetrekeningen, autofinancieringen, leningen bij familieleden, etc... . Het enige wat je niet in rekening hoeft te brengen zijn hypothecaire leningen, dat noemen we langlopende kredieten.
- Geef bij elke lening aan hoeveel schulden je hebt, hoe lang de looptijd nog is en hoeveel procent intrest je moet betalen.
- Zet nu de kredieten in volgorde: bovenaan de lening met de hoogste te betalen interest, onderaan de lening met de laagst te betalen interest.
- Start met het versneld afbetalen van je eerste krediet (met op dat moment de hoogte percentage interest).
- Is na enkele maanden dat krediet afbetaald, gebruik dan de reserve die je maandelijks had + wat je sowieso moest afbetalen aan dat afbetaalde krediet om extra snel je volgend krediet af te betalen.
- Ga zo door tot alles is afbetaald.
- Wat je nu maandelijks hebt afbetaald... kun je nu maandelijks sparen tot je iets echt nodig hebt.. dat je kunt kopen zonder een krediet aan te gaan.
Vraag: Welke voeg jij toe aan dit lijstje of welke tip ga jij uitvoeren?
Geef jouw reactie:
Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.
Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips.
Tips als deze in je mailbox?
Ik deel mijn inzichten graag met jou. Ontvang de Coach Jan Magazine.
Spreekt dit jou aan?
Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.
9 berichten
Laat een reactie achter