Loslaten: 3 tips om beter los te laten
Loslaten is super moeilijk. Een situatie uit het verleden, een ruzie, een verlies, ... Vaak krijg ik de vraag van cliënten hoe ze ooit in staat zullen zijn om iets te kunnen lossen en verder gaan met hun leven. In dit artikel tracht ik een voorzichtige start te maken.
Laat me eerst starten met een klein verhaaltje over loslaten:
Er liepen eens een oude en een jonge Zen-monnik langs een weg. Op een gegeven moment kwamen ze bij een rivier, die ze moesten oversteken. Op de plek waar de weg en de rivier elkaar kruisten, stond een mooie jonge vrouw in een zijden kimono. Zij vroeg of de monniken haar konden helpen bij het oversteken.
De oude Zen-monnik aarzelde geen moment, nam haar in zijn armen, droeg haar naar de overkant en zette haar daar neer. Zwijgend vervolgden de monniken hun weg.
's Avonds laat toen ze onderdak hadden gevonden in een tempel kon de jonge monnik zich niet langer bedwingen en vroeg: "Wij Zen-monniken mogen ons tijdens onze training niet met vrouwen bemoeien, laat staan aanraken. Waarom heb jij dat dan toch gedaan?"
De oudere monnik antwoordde: "Ik heb de vrouw opgepakt, naar de overkant gedragen, haar daar neergezet en losgelaten. Jij draagt haar kennelijk nog steeds met je mee en hebt haar nog niet losgelaten."
Loslaten versus vasthouden
Iets loslaten dat ons raakt, dat belangrijk voor ons is, is niet zo eenvoudig. Om beter te kunnen loslaten, moeten we eerst even kijken naar waarom we iets willen vasthouden. Het heeft volgens mij te maken met identiteit en het ego. We houden iets vast omdat we vinden dat het bij ons past of dat het iets zegt over wie we zijn (of moeten zijn).
Stel je voor dat je net jouw ontslag hebt gekregen, dan kan ik me voorstellen dat het ontzettend moeilijk is om dat los te laten. We hebben ons gehecht aan een bepaalde functie of ruimte die je inneemt. Uiteraard is er ook de dimensie van geld verdienen, rekeningen kunnen betalen, je gezin onderhouden, een zinvolle dagbesteding, ...
3 tips om beter los te laten
1. Oefen jezelf in onthechting
Loslaten moet je op een gegeven moment alleen doen als je ook iets hebt vastgenomen (hechting). Zelf probeer ik bewust te zijn wanneer ik de neiging heb om me aan iets te hechten. Alleen de wetenschap dat ik me hecht, kan me helpen bij het loslaten. Dit doe ik vooral door het beoefenen van meditatie en mindfulness. Voor alle duidelijkheid: hechting is ook noodzakelijk in het leven. Kinderen hechten zich aan ouders of een ander betekenisvolle persoon waardoor ze in een veilige en gezonde opvoedingssituatie terechtkomen. Partners hechten zich aan elkaar waardoor ze samen door het leven kunnen gaan. Lijden die veroorzaakt wordt door hechting is deel van het leven.
2. Maak een hanteringsgedachte
Een hanteringsgedachte is een zinnetje die je helpt om beter om te gaan met een bepaalde situatie. Een zinnetje die ik zelf vaak gebruik is: "t'is teken dat het zo moet zijn". Maar je hebt uiteraard veel variaties. Bv:
- "niet iedereen hoeft het eens te zijn met mij"
- "mijn partner is niet verantwoordelijk voor mijn geluk"
- ...
3. Schrijf erover en maak er een ritueel van
Maak voor jezelf 15 minuten de tijd en schrijf erover. Schrijf waarom je het moeilijk vindt om die bepaalde situatie los te laten. Lees het daarna luidop en verbrand daarna het papiertje.
Welke gouden tip heb jij om los te laten?
Wil je meer Mindfulness in je leven?
Mindfulness Voor Het Leven
Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.
Geef jouw reactie:
Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.
Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips.
Tips als deze in je mailbox?
Ik deel mijn inzichten graag met jou. Ontvang de Coach Jan Magazine.
Spreekt dit jou aan?
Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.
15 berichten
Laat een reactie achter