START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Herfstmoeheid overwin je dankzij dit eenvoudig advies

De herfst en winter zijn prachtige seizoenen, maar ik word er telkens zo moe van. En die herfstmoeheid trok mij tot 2013 telkens in een vicieuze cirkel: moe, minder bewegen, minder gezond eten, gewicht bijkomen, boos op mezelf, minder positieve energie, nog minder bewegen, etc … .

Sinds 2014 doe ik het anders en met succes: veel meer energie! In dit artikel vertel ik je over wat ik nu anders doe en nodig ik je uit om mee te doen!

herfstmoeheid overwinnen

In vroegere tijden, toen de mens nog veel meer buiten leefde en meer in harmonie was met het ritme van de seizoenen, stond alles in het teken van de oogst. Na een periode van zaaien en planten, van hard werken op het land, kwam dan eindelijk de tijd van oogsten, van opbrengst, van vervulling.

De voedselvoorraden voor de winter waren veilig gesteld en een periode van welverdiende rust brak aan. Rust die je naar binnen doet keren. Net zoals de bomen hun energie dan terugtrekken uit hun takken en hun bladeren loslaten zodat ze hun kracht in hun wortels kunnen concentreren.

Maar wat als je lichaam protesteert en je last hebt van een winterdip of herfstmoeheid?

Als je echt opziet tegen de herfst, dan ben je wellicht een van de vele mensen die last hebben van een winterdip of herfstmoeheid. Sommige mensen raken hierdoor in een depressie. De meest gehoorde klachten zijn:
  • meer moe of vermoeid dan anders
  • meer prikkelbaar
  • meer last van bepaalde angsten
  • meer (zin om te) slapen
  • concentratiemoeilijkheden
  • meer eten
  • veel zin in zoetigheden
  • minder bewegen
  • gewicht bijkomen
De oorzaak van herfstmoeheid

De grootste oorzaak van onze winterdip of herfstmoeheid heeft te maken met de vermindering van aantal uren daglicht. De moeilijkste maanden zijn januari en februari, maar de eerste symptomen kun je al ervaren in september / oktober. Zelf ervaar ik de herfstmoeheid elk jaar rond midden oktober.

Hoe ik m’n winterdip met succes te lijf ga

1. Kies voor daglicht of lichttherapie

Aangezien de grootste oorzaak van onze winterdip “te weinig daglicht” is, is de beste remedie vanzelfsprekend extra daglicht nemen. Nu, als je voltijds op een bureau (of binnen) werkt, is dit niet zo eenvoudig. Als ik elke dag een halfuurtje ga wandelen en zoveel mogelijk kies voor ruimtes waar ik blootgesteld word aan daglicht, dan neem ik al een flinke portie daglicht op.

Kun je toch niet voldoende daglicht opnemen, dan kun je misschien gebruik maken van een lichttherapielamp. In Umeâ, een stad in het noorden van Zweden, werden de bushaltes uitgerust met sterke lampen om winterdepressie te voorkomen. In de winter heeft deze regio slechts 4 tot 5 uur daglicht. Zo'n lichttherapielamp kun je tegenwoordig overal verkrijgen.

2. Neem magnesium en vitamine D

Magnesium: Wie een tekort aan magnesium heeft, zal moeilijker energie uit voedsel kunnen halen. Hierdoor daalt je lichamelijke energie en kun je je dus vermoeid en lusteloos voelen. Het heeft bovendien een effect op je weerstand, waardoor je sneller vatbaarder bent voor ziektes. Daarnaast ben je veel gevoeliger voor stress. De meest voorkomende symptomen van een tekort aan magnesium zijn: spierkrampen (meestal in kuiten of nek) of gespannen spieren, maar ook spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid.

Je magnesium aanvullen doe je het best door magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals: cashewnoten, amandelen, pinda's, walnoten, hazelnoten, gekookte spruitjes, chocoladerepen, gekookt snijbietblad, gekookte garnalen, gekookte mosselen, gedroogde vijgen, gedroogde dadels, rauwe spinazie, gekookte kikkererwten, gedroogde abrikozen, gekookte witte bonen, havermout, etc ...

Start met een magnesiumrijk ontbijt: Elke ochtend eet ik een groene smoothie van banaan + cocoswater + havermout + blokje diepvries spinazie. Er zijn heel veel variaties mogelijk. Lekker, snel en gemakkelijk !

Vitamine D Ons lichaam maakt vitamine D aan met hulp van het zonlicht. Deze vitamine heeft een positieve werking op bijna al onze organen in het lichaam. Het is belangrijk bij de celgroei en celdeling, en dus ook voor ons immuunsysteem.

In voeding kun je ook vitamine D vinden, zoals vette vis, lever, eieren, melkproducten. Maar je kunt ook kiezen voor extra supplementen, in de apotheker verkrijgbaar. Dit doe je best onder begeleiding van jouw arts.

3. Beweeg meer

Bewegen is een wondermiddel … maar dan moet je wel eerst even voorbij je natuurlijke drang om minder te bewegen in de herfst. Ons brein bestookt mij met duizenden redenen om niet te gaan bewegen: het is te donker, te laat, te koud, geen zin, te nat, te vroeg, ... En sinds ik niet meer alles geloof wat mijn brein me zegt, laat ik die gedachten voor wat ze zijn en ga ik toch sporten. Ik probeer wekelijks mijn 70.000 stappen te behalen, door een combinatie van joggen en wandelen. Soms durf ik tijdens een vergadering voor te stellen om de vergadering al wandelend verder te zetten. In het begin kreeg ik hier vreemde reacties op, maar eenmaal je ervaren hebt wat de voordelen zijn, wil je niet meer zonder.

4. Eet gezonde voeding

Simpel … of toch niet? Gezonde voeding, er wordt ontzettend veel over geschreven. De ene voedingsdeskundige spreekt de andere tegen … en uiteindelijk zie je door het bos de bomen niet meer. Wat is nu wel gezond en wat is het niet? Mijn spelregel is: kies voor voeding waar je lichaam zich goed bij voelt. Voor mij betekent dit koolhydratenarme voeding. Ik tracht brood, aardappels, rijst, pasta, etc.. zoveel mogelijk te minderen. In de plaats eet ik veel groentjes, fruit, noten en een stukje vlees of vis. Ik voel me daar goed bij en ik blijf op gewicht.

Vraag: Welke tip kun voeg jij toe om die herfstmoeheid tegen te gaan?

Geef jouw reactie:

6 berichten

Judith Hompe
 

Drink voldoende water zou ik nog willen toevoegen
Lees verder
Lees minder
Ann
 

Trek er midden oktober of zelfs nog november op uit, voor een weekje indien mogelijk, naar een zonnige plek in het zuiden. Als dit niet mogelijk is, neem dan geregeld eens een snipper(namid)dag als de zon schijnt, ga wandelen, gooi thuis de ramen een uurtje open, laat lucht en licht binnen. En sléép jezelf naar buiten voor die korte wandeling of die duik in het zwembad! Komaan, de peps erin!
Lees verder
Lees minder
Rudi
 

Blijf voor de fiets kiezen als je kan, ook in de winter. Er bestaan ook leuke fietsen geschikt voor het jaar rond...waar je lekker comfortabel binnen zit en die langere afstanden aankunnen (zonder extra motor). Heb je meteen alle nodige beweging zonder dat je een duur fitness abonnement nodig hebt. Misschien kan zelfs die tweede auto de deur uit. Als je dan alles optelt kan je uiteindelijk ook minder gaan werken en echt die welverdiende rust nemen.
Lees verder
Lees minder
Tamara
 

Gewoon dicht bij huis even genieten van de kleine dingen. De herfst heeft zoveel te bieden warme rode kleuren het herfstzonnetje dat je nog voorziet van die aangename warmte... Dus een wandelingetje in het park kan wonderen doen zeker als je even open staat en rond je kijkt naar de prachtige dingen die ieder seizoen te bieden heeft.
Lees verder
Lees minder
blablamie
 

Yoga! Het vraagt niet veel inspanning, je kan het elke dag een tiental minuutjes doen maar je krijgt dde nodige doch zachte beweging die je lichaam nu o zo nodig heeft.
Lees verder
Lees minder
Jan
 

Helemaal mee eens! Ik heb yoga ook ontdekt een paar jaar geleden en het brengt me zoveel wijsheid die ik door de dag kan inzetten! Dank om dit toe te voegen :-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.