START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Blijvend moe na een burn-out? Zo pak je het aan

Blijvend moe na burn-out

Burn-out herstel begint voor velen noodgedwongen met veel rust. Na die eerste periode begint de zwaarste vermoeidheid toch wel wat te slijten en voel je je (gelukkig!) niet meer helemaal leeg en uitgeput bij het minste wat je doet. Stilaan kijk je reikhalzend uit naar die ene ochtend waarop de vloek van je burn-out eindelijk verbroken zal zijn en je ‘s ochtends opnieuw helemaal verfrist wakker wordt, bruisend van de energie, helemaal klaar om er in te vliegen...

Helaas komt je energie meestal niet ineens terug. Herstel is vaak traag, frustrerend en lijkt eindeloos lang te duren. Soms vraag je je af of het ooit terug ‘goed’ komt. Er zijn echter een aantal dingen die je kan doen om je energiepeil verder de goede kant op te helpen... 


Zo jaag je de vermoeidheid uit je lichaam


Sluit medische oorzaken uit

Wellicht was je huisarts je eerste aanspreekpunt op het moment van je burn-out. Blijf je na langere tijd nog steeds last hebben van aanslepende vermoeidheid, dan is het ook aangewezen andere medische oorzaken uit te sluiten (bijv. schildklierproblemen, infecties, longziekten, …). Praat hierover met je arts, zeker als je bijkomende symptomen hebt.


Herbekijk je voedingspatroon

Hoe je het ook draait of keert: voeding heeft een enorm effect op je energiepeil. Het is letterlijk de brandstof van je lichaam. Suiker en snelle koolhydraten (pasta, brood, aardappelen, ...) lijken op het eerste zicht goede brandstoffen omdat ze je snel energie geven. Maar na die energiepiek volgt altijd een energiedip, en hoe hoger de piek, hoe lager de dip. Om uit die dip te geraken en de suikers en vetten uit je reserves te kunnen benutten, maakt je lichaam oa het hormoon cortisol aan. Cortisol maakt deel uit van je stresssysteem - dat tijdens je burn-out reeds overbelast werd. M.a.w. suikers en snelle koolhydraten doen je lichaam geen goed. Suikervrije en koolhydraatarme, natuurlijke voeding zorgt er daarentegen voor dat je energieniveau doorheen de dag veel stabieler blijft en je je stresssysteem niet verder uitput.


Zorg voor kwaliteitsvolle slaap

Niet enkel het aantal uur dat je slaapt is belangrijk, maar ook de kwaliteit van je slaap is essentieel. Zorg er in de eerste plaats voor dat je ’s morgens voldoende blootgesteld wordt aan daglicht. Dit geeft je biologische klok een duidelijk signaal dat de dag is begonnen en onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, zodat je terug wakkerder en alerter wordt. Teveel licht ’s avonds daarentegen verhindert de aanmaak van melatonine. Je geraakt moeilijk in slaap. Vermijd dan ook computers, tablet en smartphones de laatste 2 uur voor het slapengaan. Ga op tijd slapen en respecteer het aantal uren slaap dat jouw lichaam nodig heeft. Voor de meeste mensen is dat zo’n 8 uur, maar het kan ook een stuk meer of minder zijn. Ga je onder dit aantal, dan stapel je vermoeidheid op. Te lang slapen is vaak ook nadelig: slaperigheid en ‘mist’ blijven dan gemakkelijk in je lijf hangen. Vermijd te lange middagdutjes: een powernap of siësta kan enorm deugd doen, maar beperk deze tot 15 à 30 minuten. Slaap je langer, dan krijg je een verstoord slaappatroon ’s nachts.


Doseer

Wie getroffen wordt door burn-out, is vaak van nature heel gedreven. Eén van de moeilijkste aspecten na een burn-out is dan ook het omgaan met je beperkter geworden grenzen. De grootste valkuil is om als je dan (eindelijk!) eens een goede dag hebt, en je energie wat lijkt teruggekomen te zijn, om niet meteen de grote schoonmaak te doen of de gym in te duiken voor een paar uur cardio. Omdat je het gevoel hebt dat het eindelijk weer eens kan. Omdat je er volop van wil profiteren zolang het duurt. Maar je weet best zelf dat dat geen goed idee is, en dat je heel waarschijnlijk achteraf de prijs ervoor betaalt... Doseer dus je inspanningen, voel waar je grenzen liggen, verken ze, dans er rond, maar ga er niet mijlenver over. Wees vriendelijk voor jezelf! En plan voldoende kleine rustmomenten in tijdens je dag. Voel waar je grenzen liggen, verken ze, dans er rond, maar ga er niet mijlenver over

Beweeg!

Als we moe zijn denken we dat we vooral veel moeten rusten. In een eerste fase na een burn-out is dat ook zo. Maar eens je wat verder bent, is bewegen juist heel goed voor je lichaam. Je bouwt conditie en spierkracht op, waardoor je je energieker gaat voelen en bewegen je makkelijker afgaat. Heel belangrijk hierbij is niet te hard van stapel lopen, maar je inspanning voldoende langzaam opbouwen. Begin met minder belastende beweging zoals wandelen, rustig fietsen, yoga, tai-chi, ... Probeer elke dag iets te doen, hoe weinig het ook lijkt. Iets intensievere bewegingsvormen zoals hardlopen lijken misschien op het eerste zicht ondenkbaar, maar eens je gewoon bent aan regelmatig bewegen, is een programma zoals start2run (zeker de begintraining) best haalbaar. Laat je niet verleiden tot presteren. Hou het aangepast aan jouw mogelijkheden en laat je begeleiden waar mogelijk.


Zo geef je jezelf mentaal en emotioneel een boost


Kijk naar je vermoeidheid met een mindfulle blik

Ik ben moe. Drie eenvoudige kleine woordjes. En een kleine stap naar ‘Ik ben altijd moe’. Het wordt algauw een grote grijze, wazige vlek, iets wat oneindig lijkt te blijven duren. Maar is dat ook werkelijk zo? Kijk er eens naar alsof je een wetenschapper bent die dit ‘moe-zijn’ voor het eerst ziet en het grondig wil onderzoeken. Hoe weet je dat je vermoeid bent? Wat voel je allemaal? En waar voel je dat precies? Als je je vermoeidheid zou tekenen, hoe zou die er dan uitzien? Eens je er op deze manier kan naar kijken, zal je merken dat dat ‘moe-zijn’ wellicht niet zo uniform en overweldigend aanwezig is als je geest je wil doen geloven. Zoek de nuances op, de ‘gaatjes’ in dat vermoeidheidsdeken: zij zijn de openingen langs waar zuurstof en verandering binnen kan...


Wat mag jij loslaten?

Wat voelt zwaar aan in jouw leven? Waar zit jij nog vast? Welke emotionele ballast uit je verleden sleur jij met je mee? Vaak onderschatten we de ruimte die dit inneemt in ons hoofd en lichaam. Ook emotionele stress zorgt ervoor dat ons lichaam in vecht-/vluchtmodus terechtkomt en cortisol toeneemt. Zo hebben onverwerkte emoties (schuldgevoelens, verdriet, kwaadheid, spijt, wrok, ...) en negatieve gedachtenpatronen (zoals piekeren) allemaal hun invloed op hoe energiek we ons voelen. Hoe meer we deze kunnen loslaten, hoe lichter de rugzak waar we mee verder trekken. Een goeie coach kan hierin wonderen doen.


Je lichaam beschermt je

Ook al lijkt het wel alsof je lichaam je voortdurend tegenwerkt, toch beschermt het jou tegen wat schadelijk voor je is (zoals bv. aanhoudende stress). Wellicht ben je op een bepaald moment veel te ver over je grenzen geweest. Toen heeft je lichaam beslist: ‘dat nooit meer’. Vermoeidheid is een pracht van een beschermingsmechanisme om nooit meer over je grenzen te gaan. Hoe beter je voor jezelf en je lichaam zorgt, en je grenzen respecteert, hoe minder deze beschermende programmering nodig zal zijn. Technieken zoals EFT (Emotional Freedom Technique) en Ericksoniaanse hypnose kunnen je helpen om deze programmering op een zachte en vriendelijke manier los te laten.

Geef jouw reactie:

1 reactie

Leen Celis
 

Dankjewel voor deze info. Ik ga ermee aan de slag.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.