Coach Jan Coach Jan
  • Start Hier
  • Over mij
  • Blog & Podcast
  • Contact
  • Start Hier
  • Over mij
  • Blog & Podcast
  • Contact
  • Home
  • Burn-out
  • Meer ademruimte dankzij Obama en Eisenhower

Burn-out

22 jan

Meer ademruimte dankzij Obama en Eisenhower

  • By Jan Jacobs
  • In Burn-out, Persoonlijke Ontwikkeling, Stress
  • 5 comments

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn achter de rug. Of je nu tevreden bent over het eindresultaat of niet. De komende jaren heeft President Trump de sleutels van het Witte Huis.

Soms, als ik in een erg drukke en stressvolle periode zit in mijn persoonlijk leventje, dan denk ik wel eens hoe andere mensen dat doen. Dan kan ik wel moed putten uit het feit dat mijn leven bijlange niet zo druk en stressvol is als bijvoorbeeld zo’n president. Want tjonge, wat hebben die een leven.

En dan vraag ik mezelf wel eens af hoe die dat toch voor elkaar krijgen. Om zo’n druk, bijzonder stressvolle job te combineren met een gezin, vrienden, hobby’s, …

Van de twee ex-presidenten Eisenhower en Obama kunnen we over “hoe omgaan met drukte en stress” écht iets leren. Of we ook iets van President Trump zullen leren… dat zal nog moeten blijken.

Wat gebeurt er als we het druk hebben?

Als er stress en drukte is in ons leven, dan is een menselijke reactie om onze aandacht te vernauwen. We focussen dan op dat wat op dat moment echt “opgelost” moet worden. Hobby’s zullen we dan even achterwege laten, want daar is geen tijd voor. En ohja, ook tijd voor vrienden is er op dat moment niet meer. Eigenlijk moet ook onze gezinstijd maar even ingekort worden, want het is drukdrukdruk.

Wellicht herken je dat wel, dat je na verloop van tijd enkel nog maar bezig bent met het oplossen van de drukte en de stress rond je heen. Er is geen tijd meer voor genieten, geen tijd meer voor de “normale” dingen des levens. Het ideale recept voor een burn-out.

President Obama: structuur en z’n zeven gezouten amandelen

Obama had 8 jaar lang tijdens zijn presidentschap verschillende routines ingebouwd. Een ochtendroutine, een duidelijk werkritme en ook een avondroutine. Het voordeel van een routine is dat je er niet hoeft over na te denken. Het is iets wat je doet en dat kost op zich niet zoveel energie.

Avondroutine van Obama.
Elke avond, na het avondeten met zijn gezin, trok hij zich terug in een van de achterkamers van zijn residentie om alleen te zijn. Volgens historicus Doris Kearns Goodwin zijn er veel presidenten die hun energie halen uit contacten met anderen mensen, maar Obama is liever even alleen om te reflecteren.

Reflecteren en 7 gezouten amandelen
Obama bouwde dus elke dag tijd in om alleen te zijn en te reflecteren, achteruit en vooruit kijken.
Hij at daarbij ook elke avond zeven gezouten amandelen. Amandelen zijn erg gezond omdat ze rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en ze helpen de cholesterol op een gezond niveau te houden. Bovendien zijn amandelen een bron van het antioxidant vitamine E, dat het verouderingsproces tegengaat.

Tijdens zijn avondroutine nam Obama tot 6 uur lang de tijd om zijn dag af te sluiten en zich klaar te maken voor de nieuwe dag.
Volgens wat Obama zelf hierover zei, helpt zijn avondroutine om rust in het hoofd te krijgen.

Tijd maken voor reflectie, een avondroutine (en ochtendroutine) en prioriteiten stellen, dat zijn zaken die we – volgens mij – kunnen leren van President Obama om meer ademruimte te krijgen.

Wat ga ik deze man missen als president!

President Eisenhower: “tijd plannen is tijd besparen”

Dwight David Eisenhower was de 34ste president van de Verenigde Staten (1953-1961). Daarvoor was hij de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eisenhower was een “expert” in prioriteiten stellen, wellicht door zijn militaire voorgrond en de grote crisis (oorlog) waarin hij heeft gevochten. Hij had zo zijn eigen systeem om helder te krijgen wat belangrijk was, wat prioriteiten waren.
Problemen ontstaan doordat er geen keuzes worden gemaakt.

Maar maak je keuzes, hoe stel je prioriteiten?
In een vorig artikel gaf ik je 25 vragen die je helpen om te komen tot concrete doelen.
Die doelen en alles wat er op jouw bord ligt, kun je verwerken in de matrix van Eisenhower.

De prioriteitenmatrix van Eisenhower.

Om deze oefening te doen, kun je kijken naar de activiteit van je voorbije dag / week / maand, …  Vervolgens zet je deze activiteiten in het kader, volgens: belangrijk of niet-belangrijk / dringend of niet-dringend.

Betekenis van de 3 kleuren:

Rood
STOP met dit soort activiteiten, dit is niet belangrijk en ook niet dringend. Dus doe dit niet meer of zet het op je lijstje om ooit / later te gaan doen.

Oranje
Dit is dringend en als het niet gebeurt zijn er “kosten”, het zijn maw brandjes die geblust moeten worden. Wanneer je altijd in de oranje zone zit, dan heb je op den duur geen ademruimte of energie meer over. Belangrijk is om hier na te denken of jij het wel moet doen en/of hoe je ervoor kunt zorgen dat “dringende zaken” meer voorzien kunnen worden. Dus hoe je ervoor zorgt dat je de dringende zaken voor bent.

Groen
Dit is de ideale zone! Hoe meer je erin lukt om vanuit dit kader te werken, hoe meer je in de flow zal zijn. Dit is dus de flowzone, vanuit deze zone werken is HEERLIJK. Dit is plannen en doen, belangrijk maar niet dringend. Maar opgepast, als je dit kader negeert, dan komt het vanzelf in de oranje zone: uitstellen maakt uiteindelijk dringend.

Als je dan toch voor even gevangen zit in de drukte, dan helpen deze artikels je om even, al was het maar heeeeel even, te ontstressen:

  • Veerkracht opbouwen? 10 manieren om meer (mentale) ruimte te krijgen in je leven
  • 21 manieren om je stress te verminderen en je veerkracht te vergroten
  • Word minimalist en geniet van meer vrijheid en minder stress

VRAAG: hoe krijg jij meer ademruimte in je dag en in je leven?

close

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Ontvang de Coach Jan Magazine en ontvang nieuwe artikels en updates in je mailbox 😎

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Jan Jacobs
Coach Jan is dé coach voor wie even de weg is of het gevoel heeft ter plaatse te blijven trappelen én die een grote stap vooruit wil zetten richting een sprankelend en betekenisvol leven.

You may also like

Is het van moeten, willen of mogen?

  • 11 juli 2020
  • by Jan Jacobs
  • in Burn-out
Mensen vragen om coaching op het moment dat ze “op” zijn. Ze zijn de drive verloren en begrijpen...
Blijvend moe na een burn-out? Zo pak je het aan
20 augustus 2017
Hoe kan yoga helpen bij burn-out?
6 augustus 2017
Bang voor herval na burn-out of depressie
9 april 2017

    Comments

  1. Emmy Sneyders
    22 januari 2017

    Door niet te “veronderstellen”: Die is kwaad op mij. Maar hem het op de man af te vragen. Anders zit je daar tot midden in de nacht over te piekeren.
    Ik probeer toch elke dag een half uur een boswandeling in te lassen.
    En inderdaad: die sociale media, daar neem ik nu een voornemen: ik stop er mee!

    Beantwoorden
    • Jan Jacobs
      22 januari 2017

      Goede plannen! 🙂
      Fijne reactie, dank je wel

      Beantwoorden
  2. Bart Van Deun
    22 januari 2017

    In het leven heb je plannen die werken en plannen die niet werken, plannen die niet werken maak je met je verstand, plannen die wel werken maak je met je voorstellingsvermogen.
    Visualiseer aan het begin van de dag je 3 belangrijkste taken/doelen.
    Je eerste keer? Begin met eentje.
    De vier vierkantjes hierboven zullen niets in je leven veranderen als je het niet begrijpt en daarna voor jezelf visualiseert (ivm jouw situatie).
    Inbeelden, verbeelden is zoveel krachtiger, het verbind ook verscheidene hersengedeelten waardoor je ook beter kan inschatten wat de pos/neg. gevolgen kunnen zijn en daarmee rekening te houden.
    Als succesvolle bedrijfsleider heb ik alles te danken hieraan. MET evenwicht tussen privé en bedrijf..
    Bart

    Beantwoorden
  3. lucdemyttenaere
    7 februari 2017

    Stephen R. Covey wijst er bovendien op dat we in onze (week)planning ACTIEF de activiteiten van het groene kwadrant moeten inplannen (belangrijk – niet dringend) en visualiseren ; als we dat niet doen, komen deze keer op keer in verdrukking door allerhande activiteiten uit de andere kwadranten !

    Luc

    Beantwoorden
    • Jan Jacobs
      7 februari 2017

      Een van mijn favoriete auteurs! 🙂

      Beantwoorden

Leave A Reply Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste artikels

Wat als “dit” het is?
12nov,2020
#41: Vicky Vermeiren – Durf springen, ook al ben je er niet klaar voor!
03sep,2020
#40: Danielle Sax – True Success is an inside job
27aug,2020
Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang de Coach Jan Magazine met updates over events én artikels die jou doen groeien!

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Snel naar
  • Start Hier
  • Over mij
  • Blog & Podcast
  • Contact
Neem contact

+32 477 98 37 37

info@coachjan.be

Elisabeth Desoleilstr. 12 in Mechelen (België)