START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Waarom je Passie zoeken een slecht idee is

Wie-zich-in-zijn-passie-verliest-heeft-minder-verloren-dan-wie-zijn-passie-verliest

Je wil weten wat je wil met je carrière of je leven?

Je kijkt op naar mensen die bezig zijn met een succesvolle carrière, en die super goed zijn in wat ze doen?

En je vindt het frustrerend dat jij niet zoiets hebt als een passie?

Dan is dit artikel een "must read" voor jou.  


De passie van Steve Jobs

Steve Jobs had een grote passie. En dat was NIET Apple, maar wel boeddhisme, zenboeddhisme in het bijzonder. Moest Steve Jobs dus zijn passie gevolgd hebben, dan was hij wellicht zenmeester geworden en zou hij wellicht een retraitecentrum hebben geleid.

Toch koos Jobs ervoor om niet zijn passie te volgen, maar z’n passie wel een plek te geven in zijn leven. De kwaliteiten die hij uit het zenboeddhisme leerde, kwamen erg van pas in zijn carrière. Het was volgens mij zelfs erg bepalend voor Apple.

Waarom je passie zoeken een slecht idee is

In de jaren 1970 startte de “passie beweging” met de idee dat er zoiets bestaat als een perfecte job of een perfecte relatie. En je hoort me al komen: dit is een illusie.

Er is natuurlijk niets mis met het zoeken naar wat je leuk vindt, maar als de zoektocht overheerst en als dat je blokkeert, dan is er wel een probleem. Vaak is het dan beter om het los te laten en je te concentreren op dat waarmee je al bezig bent. Vaak start een succesvolle carrière (of een prachtige liefdesrelatie) met een vonk, verliefdheid, enthousiasme en/of motivatie.

Maar je passie zoeken is een slecht idee.

En wel hierom: Passie zoeken leunt op je energie en kan leiden tot burn-out. 

Mensen die hun passie gevonden hebben, worden ook vaak helemaal opgeslokt door hun passie. De valkuil om je eigen grenzen niet meer te voelen is erg groot. En dat kan dan weer leiden tot burn-out.

Passie is iets tijdelijk. Als je kijkt naar dat waar je enkele jaren helemaal door gepassioneerd was, dan zul je misschien merken dat dat vandaag de dag niet meer zo is. Maar als jij een succesvolle carrière wil opbouwen, dan is het een grote valkuil om dat vanuit je passie te doen.

Uiteraard is er niks mis met het vinden van je passie of je helemaal te verliezen in je passie. Wel vraagt het om aandacht om op een gezonde manier met je passie om te gaan.

En als je geen passie hebt, dan is het volgens mij ook belangrijk om je niet te verliezen in een zoektocht naar een passie, maar te starten met wat waar je goed in bent.


Is passie een voorwaarden voor een succesvol leven?

Cal Newport, een assistent professor bij de Georgetown universiteit en auteur van So Good They Can’t Ignore You, zegt dat het doel niet moet zijn om je passie te vinden, maar er gewoon een te creëren. In plaats van te zoeken naar wat je wil gaan doen, kun je er voor kiezen om te starten met dat waar je nu al een talent in hebt. Als dat betekent dat je goed bent in mensen helpen via psychotherapie, doe dat dan en wordt beter, elke dag beter.


Succes kost 10.000 uur

Wat maakt het verschil tussen een grootmeester in schaken en een gemiddelde speler? Het antwoord is volgens onderzoekers: 10.000 uur. Grootmeesters in schaken hebben gemiddeld 10.000 uur van studie gewijd aan het spel. Terwijl gemiddelde spelers vaak maar aan 100 uur hebben gestudeerd op het spel.

Vraag: hoeveel uur heb jij al geïnvesteerd in beter worden in wat je doet?
 

Passie is overroepen...

Het is fantastisch om een passie te hebben en te beleven. Maar het kan verdomd frustrerend zijn als je geen passie hebt en je op zoek bent naar wat je wil gaan doen. Passie hoeft helemaal geen voorwaarde te zijn voor een succesvol leven of job. Het is een kwestie van starten, van doen en gaandeweg het plezier en de passie laten doordringen in dat wat je doet. Wordt zo goed dat niemand je kan negeren!


Vraag:  waarin wil jij vanaf vandaag elke dag meer en meer uitblinken?
 

Geef jouw reactie:

16 berichten

Alexander Israel
 

Goed gedaan Jan! Het gaat niet om wat je doet, maar hoe. De intentie van wat je Wilt voelen, is een zeer krachtige. Het is misschien wel het grootste geheim, dat niet een doel is op zich, maar een weg die continue met dezelfde intentie benadert wordt. Het maakt tevens dat je in staat bent daardoor je omgang met verandering te veranderen en met haar 'mee te stromen'. Je begrijpt het vast :) Dank!
Lees verder
Lees minder
Melissa
 

Kijk eens bij Elizabeth Gilbert op Facebook, zij heeft laatst een erg boeiende lezing gegeven in de SuperSoul reeks van Oprah, exact over dit onderwerp. Ze legt aanstekelijk uit waarom je nieuwsgierigheid je veel verder kan brengen dan passie. Haar lezing vind je zowel op de supersoul website van Oprah als op de FB pagina van Elizabeth Gilbert zelf terug. Aanrader!
Lees verder
Lees minder
Koen Van Hoof
 

En als die passie nu een vrouw is waar je verliefd op bent geworden en waar je met heel je hart van houdt? Als je nu alles in het werk stelt om het hart van die vrouw te winnen door haar te steunen, helpen, luisteren en raad te geven, kortom door er voor haar proberen te zijn door dik en dun! Mag je die passie dan ook niet volgen?
Lees verder
Lees minder
Alexander Israel
 

Ja mooi Melissa, dank voor het delen. Goed van Gilbert dat wat zij zegt eindelijk eens benoemd wordt.
Lees verder
Lees minder
Louise Coenen
 

Heel mooi! Ik denk dat je passie niet met succes moet verbinden. Passie helpt je te bloeien en groeien. Succes is geen must!
Lees verder
Lees minder
Cindy Braem
 

Je mag die passie ook volgen. Net zoals de liefde, heeft de passie vele gezichten. Dus ook de liefde en de passie voor een vrouw is er één van. Je partner kan je anderzijds ook steunen en aanmoedigen in alles wat je onderneemt met passie.
Lees verder
Lees minder
jeanlouisdalle
 

Beste Jan, Ik ben het volledig oneens met de stelling dat je passie niet zou mogen volgen. Dat het inderdaad niet hoeft te zijn dat je daar nu écht de focus op moet leggen en absoluut een passie moet hebben of na moet streven, volg ik uiteraard. Maar beroepshalve gepassioneerd zijn lijkt mij toch wel een absolute meerwaarde, zowel individueel als voor het bedrijf of de organisatie. En sta me toe, dat Steve Jobs niet gepassioneerd zou geweest zijn in of voor zijn 'Apple-kind' lijkt mij historisch niet onjuist. Lees en maar zijn bibliografie op na, de passie druikt er van af... Bovendien zou je volgens mij dan ook de nodige creativiteit, visie, doorzettingsvermogen en inspirerend vermogen niet aan de dag kunnen leggen om uit de grond te stampen was hij gedaan heeft. En veel anderen zijn hem dan ook gevolgd in nieuwe ontwikkelingen, volgens mij steeds vanuit een passie, een onaflatende gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Staat volgens mij buiten kijf. Wat inderdaad juist is, is dat niet iedereen beschikt over een zelfde drive, maar de vraag is of dit inderdaad wel hoeft. De Gauss-curne is nu een maal een wetenschappelijke realiteit, punt. De wereld zou dan ook niet draaien mocht iederen in de voorste 5% van de curve zitten, je heb nu eenmaal trekkers en volgers nodig. Graag nog een bedenking bij de reactie van Louise: Is het feit van je passie te volgen en daardoor te bloeien en groeien dan geen persoonlijk succes? Mij lijkt het eerder noodzakelijk te zijn van de discussie eerder te focussen op de definiëring van wat "succes" is? En dit is uiteraard niet louter profesioneel...
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Alexander, dank je wel voor je reactie. Inderdaad, de "wat" is niet zo belangrijk, wel de hoe :-) Helemaal mee eens!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

mooie aanvulling Melissa, dank je wel !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Uiteraard wel Koen. Mijn artikel was niet "tegen het volgen van je passie", wel dat het ook OK is om je passie niet te volgen of om er helemaal geen te hebben.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Inderdaad Louise, mooie bijdrage. Dank je wel !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel voor je reactie. Het is volgens mij ook een meerwaarde als je gepassioneerd bent door wat je doet, maar geen voorwaarde. Ik volg wat je schrijft. Thanks !
Lees verder
Lees minder
Ria
 

Zelf sta ik zeer gepassioneerd in het leven. Voor zover mijn herinnering reikt, al heel mijn leven. Vandaag sta ik op een belangrijk kruispunt: overweging ondernemerschap. Mijn coach riep me echter tot stilstand en stuurde me met 2 vragen terug op weg: 1. Onderzoek hoe het je kunt leven ZONDER drive. 2. Zoek hoe je kwetsbare doelgroepen, waar jouw kracht ligt, kunt integreren in jouw ondernemersidee. Wel, mijn antwoord heeft met die passie te maken: 1. zonder drive leven kan ik niet en tegelijk kost die drive me soms veel energie. Mijn leven is een sneltrein. Fijn, maar oh zo vermoeiend. 2. Wanneer ik mijn passie zou volgen voor de meest kwetsbare, voel ik me zelf het mijn meest kwetsbare. En dan vrees ik dat mijn ondernemerschap geen lang leven zal beschoren zijn. En deze antwoorden brengen me alleen maar zelftwijfel en breuk in zelfvertrouwen.
Lees verder
Lees minder
Meredith Van Overloop
 

Interessante topic, inspirerend artikel & reacties. Passie die doet opbranden is een valkuil. Niet voor je passie durven gaan ook. Krampachtig zoeken naar geluk (of passie) maakt ongelukkig. Elk verhaal is uniek, ieder heeft zijn/haar unieke weg hierin. Ik blijf iemand die erg gedreven en passioneel mijn passie, en heb tegelijkertijd geleerd om daarin mijn energie te doseren. Doorheen de jaren. Meredith PS: Leestip ;-): "Niet perfect, toch content" - Meredith Van Overloop (Leunt sterk aan bij deze topic)
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooi verwoord Meredith: "krampachtig zoeken naar geluk maakt ongelukkig". Klopt helemaal. Mooie boekentip! Bedankt
Lees verder
Lees minder
Joke de Waard
 

ik voelde me gefrustreerd, want ik wist niet wat mijn passie was, zoveel dingen die ik leuk vind, die ik graag doe. totdat ik ophield daar over na te denken, en gewoon deed wat er op mijn pad kwam. en toen bleven er zo wat dingen terugkomen,die goed te combineren zijn. 'go with the flow' is tegenwoordig wel één va mijn lijfspreuken :)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.